References

Eiffel Tower Reception Area

  • Share project

  • Client: Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE)

  • Handover: 2016

  • Key figures: 7,000,000 visitors per year and up to 30,000 visitors daily

The Context

The creation of a new reception area for Eiffel Tower visitors is a highly complex project because of the features this exceptional site combines :
  • high numbers of visitors every year,
  • the morphology of the site and of the monument itself generate complex circulation routes and lead to congestion in the surrounding spaces,
  • high levels of functional and regulatory constraints on the axis formed by Trocadéro and Champ de Mars, in terms of city planning, architecture and landscape but also related to both safety and security considerations.
The reception facilities and access do not live up to the international reputation of this heritage site:
  • unpleasant connections between the public transport network and the Tower,
  • vast esplanade with an obsolete organisation ,
  • visitors can be puzzled when trying to access the Tower because all of the pillars are not open every day and operational disruptions transform the site into a congested area.

The project

The aim of the project is to create a reception area, make waiting more comfortable and deliver enhanced services to visitors in order to support the Paris bid for the 2024 Olympics.

The Programme

  • Defining the needs related to visitor reception, site operation and staff premises,
  • Block diagrams representing visitors' circulation routes from the public spaces to the pillars according to two different space layouts,
  • Harmonising comfort and friendliness of the reception area with security and safety requirements,
  • Statement on the advantages and disadvantages of each block diagram.